Συναυλία με το Λάκη Χαλκιά την Τετάρτη 16-9-2015 στις 8 το βράδυ στην Τάφρο

ΝΑΤΟ POSTER(1)ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΙΣ 16-9-2015
ΜΕ ΤΟ ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

Ο αγώνας ενάντια στην νέα  ΝΑΤΟϊκή βάση που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω του πρώην  υπουργού άμυνας Πάνου Καμένου και είχε επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σακελλαρίδης, είναι αγώνας υπεράσπισης της ειρήνης, καταδίκης των πολεμικών επιχειρήσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ενάντια στους λαούς της περιοχής μας, αγώνας ενάντια στην βασική αιτία δημιουργίας του μεγάλου κύματος των μεταναστών και των προσφύγων, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα Σάββας Καραγιάννης.

Στην παρεμβασή του Ο Τσουρούτης Μιχάλης πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του MIRAMARE, με το οποίο συνδυοργανώνεται η συναυλία, τόνισε τη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα του ξενοχειακού τομέα η αποτροπή δημιουργίας της νέας ΝΑΤΟϊκής βάσης και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ενωμένα και  μαζικά με στόχο την αποτροπή της.

Πιό συγκεκριμένα ο Σάββας Καραγιάννης ανέφερε:

«Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε σε ανοικτή δημόσια συνέλευση στις 19 Ιουνίου, μετά από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την επιβεβαίωση του κου Σακελλαρίδη. Στις επαφές που ο υπουργός είχε στις ΗΠΑ με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε δηλώσει ότι εξετάστηκε και η «…δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ΝΑΤΟική αεροπορική βάση, …κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο».
Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. επεκτείνουν τη σημαντικότερη βάση τους στην Ελλάδα, αυτή της Σούδας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της στρατιωτικής δράσης ομάδων ακραίων ισλαμιστών που δρουν στη Β. Αφρική και Εγγύς Ανατολή, καθώς και του κύματος των προσφύγων από τις χώρες αυτές.
Η πραγματική αιτία είναι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και των δρόμων μεταφοράς τους. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών άντλησης, μεταφοράς και εμπορίας της ενέργειας βρίσκονται πίσω από τις κυβερνήσεις. Έντονο ενδιαφέρον δείχνουν επίσης μεγάλες βιομηχανίες καθώς και εφοπλιστικές και κατασκευαστικές εταιρίες. Αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι μικρότερων κρατών (Τουρκία, Ισραήλ, Ελλάδα) επιδιώκουν να αποσπάσουν μερίδιο κερδών από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σε ανάλογες επιδιώξεις επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας πρέπει να αποδοθεί η προθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση αεροπορικής πολεμικής βάσης στην Κάρπαθο – ή σε όποιο άλλο νησί γίνει – θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον τόπο από όλες τις πλευρές. Πιο συγκεκριμένα:
Εμπλέκει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την περιοχή μας στις συγκρούσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μας αντιπαραθέτει με τους λαούς των χωρών αυτών, υποθάλπει τη φιλία και την αλληλεγγύη .
▬ Συμβάλλει με τις επιθετικές ενέργειες και τις πολεμικές συγκρούσεις στην αύξηση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος.
▬ Η εμπειρία από τα 60 και πλέον χρόνια λειτουργίας ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι, αυτές δεν προστάτευσαν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρα μας όταν δέχθηκε επιθέσεις ή απειλές. Η αλήθεια είναι ότι χώρα με ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της δε μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη.
Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ρόλο που παίζουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.
▬ Μια πολεμική βάση αποτελεί τον πρώτο στόχο αντιποίνων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Αποτελεί επίσης στόχο δολιοφθοράς ή τρομοκρατικού κτυπήματος από τον αντίπαλο.
▬ Είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι μια ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει δίπλα στις αποθήκες πυρομαχικών και όπλων που προκαλούν τον όλεθρο και την καταστροφή.
▬ Η παρουσία των στρατιωτικών εκεί δεν μπορεί να αντισταθμίσει την τουριστική ανάπτυξη που το νησί προσδοκά σήμερα βασιζόμενο κυρίως στη φύση και τον πολιτισμό του. Πρόκειται για τομείς που δεν ενδιαφέρουν τους ξένους ένστολους που θα σταθμεύουν για μικρά χρονικά διαστήματα.
▬ Πόσοι επισκέπτες θα θέλουν να περάσουν τις λίγες εβδομάδες ανάπαυσής τους περιστοιχισμένοι από πολεμικά αεροπλάνα και στρατιωτικούς, κάτω από το συνεχή θόρυβο απογειώσεων και προσγειώσεων, πολεμικών αεροσκαφών που θα φέρνουν τα όπλα της καταστροφής;
Θα αποτελέσει πλήγμα γενικότερα στη περιοχή μας και θα επηρεάσει το σύνολο του νησιώτικου χώρου.
Η συναυλία της Τετάρτης με το Λάκη Χαλκιά, την Ιρις Μαυράκη, το πιανίστα Κώστα Μπιλήση, τους μουσικούς Γιάννη Γιακουμάκη, Αντώνη Κολιό, Γιώργο Κούτρα, Γιώργο Πούλο, Βιργινία Πρέκα, Κώστα Τσέκο, Μιχάλη Χατζηπέτρο , τη χωροδιακή ομάδα με μαέστρο το Καλαετζή Μιχάλη είναι μια πρώτη μεγάλη προσπάθεια στην οποίαν η τέχνη δένεται με τον αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟΙΚΗ βάση.
Η συμμετοχή όλων θα συμβάλει σ΄αυτόν τον αγώνα.»

ΡΟΔΟΣ, 14. 09. 2015

DSC_7241DSC_7235

στιγμιότυπα από τη συνέντευξη

Facebooktwittergoogle_plusredditmailΕπισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr
Updated: Σεπτέμβριος 14, 2015 — 8:22 μμ
Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης © 2018