Με θέμα ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ και με το κείμενο που ακολουθεί η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης (ΡΟΔ.ΕΠ.ΕΙ) απευθύνθηκε στην ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, προκειμένου να αποσταλεί στα σχολεία
«Η ειρήνη είναι ένα αγαθό με μεγάλη σημασία γιατί είναι στενά δεμένο με την ίδια τη ζωή των ανθρώπων και όλων των ζωντανών οργανισμών. Οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν υποφέρει αφάνταστα τον εικοστό αιώνα με δύο παγκόσμιους καταστροφικούς πολέμους. Ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε τη ζωή σχεδόν σε 10 εκατ. στρατιώτες. Στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκαν 25 εκατομ. στρατιώτες και 30 εκατομ. αμάχοι χωρίς να υπολογίζονται οι θάνατοι στρατιωτών και αμάχων που συνδέονται έμμεσα με τον πόλεμο (υποσιτισμός, επιδημίες, έλλειψη περίθαλψης κτλ.), οπότε οι αριθμοί σχεδόν διπλασιάζονται.
Οι τρομακτικές εμπειρίες και το κόστος σε θύματα και καταστροφές δύο παγκοσμίων πολέμων και δεκάδων άλλων «τοπικών» συγκρούσεων του 20ου αιώνα, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει τα κράτη και τους λαούς σε μόνιμη ειρήνη. Αυτό όμως δε συνέβη. Αντίθετα οι πόλεμοι συνεχίζονται και σ’ αυτούς εμπλέκονται όλο και περισσότερες χώρες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει η απειλή ακόμη κι ενός παγκόσμιου πολέμου. Γιατί όμως γίνονται οι πόλεμοι;
Τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον, ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός αν και δεν παρουσιάζεται καθαρά με αυτή τη μορφή ή με αυτήν τη δικαιολογία.
Στη σύγχρονη οικονομία η οικονομική δύναμη έχει συγκεντρωθεί σε μερικές τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες. Αυτές ασχολούνται με την εξόρυξη και διακίνηση ορυκτών (μεταλλεύματα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε μεγάλες ποσότητες οπότε και ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις γης σε πολλές χώρες του κόσμου. Άλλες πάλι δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση των πρώτων υλών, δηλ. τη βιομηχανία, ώστε αυτές να γίνουν χρήσιμα αντικείμενα και εμπορεύματα. Ανάμεσα στις μεγάλες αυτές εταιρίες αρκετές εμπλέκονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας και σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως καταλαβαίνει κανείς τα οικονομικά συμφέροντα και φυσικά τα κέρδη τέτοιων γιγαντιαίων εταιριών είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό δε θέλουν να έχουν εμπόδια ούτε στις πηγές των πρώτων υλών (ορυκτών) η αγροτικών προϊόντων (βαμβάκι, καρποί, γάλα κρέας), ούτε στον τρόπο μεταφοράς (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια). Ακόμη δε θέλουν ούτε οικονομικούς περιορισμούς (δασμούς, φόρους) στη διακίνηση των υλών και των εμπορευμάτων ούτε εμπόδια στην κατανάλωση. Η απελευθέρωση των αγορών γίνεται ακριβώς για την ελεύθερη διακίνηση με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους οδηγεί τις πολυεθνικές εταιρείες σε οξύ ανταγωνισμό. Δεν είναι εύκολο να τα βρούν μεταξύ τους στο ξαναμοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς τους. Τότε ο πόλεμος είναι είναι η συνέχεια της πολιτικής που ακολουθούν για να λυθούν οι διαφορές τους. Εκεί μπαίνουν και τα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας που έχει συμφέρον από τη δημιουργία και διατήρηση πολεμικών συγκρούσεων.
Αυτά είναι τα κύρια και βαθύτερα αίτια και των πολεμικών συγκρούσεων όπως στη Συρία σήμερα και στο Ιράκ λίγα χρόνια πριν, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν κλπ. Επίκεντρο και στις χώρες αυτές είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα συμφέροντα μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών από διάφορες χώρες συγκρούονται για μερίδια εκμετάλλευσής τους. Η σύγκρουση αφορά και τους δρόμους μεταφοράς των πρώτων αυτών υλών, τα λιμάνια εξαγωγής τους καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις για την προστασία τους.
Οι λαοί δεν έχουν κανένα όφελος αν θα επικρατήσει η μία ή η άλλη πολυεθνική εταιρία. Αντίθετα κινδυνεύουν να γίνουν στρατιώτες που θα πολεμήσουν για ξένα συμφέροντα. Οι λαοί κάθε χώρας και όλων των χωρών μαζί έχουν συμφέρον να επικρατήσει η ειρήνη.
Είναι μεγάλη ανάγκη να οργανωθεί ένα πλατύ κίνημα για την ειρήνη με συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων ανεξάρτητα από επιμέρους πολιτικές πεποιθήσεις. Στόχος του κινήματος ειρήνης δεν μπορεί παρά να είναι οι πολυεθνικές εταιρίες και η πολιτική που τις στηρίζει. Το κίνημα ειρήνης αγωνίζεται για να φανεί η πραγματική αιτία των πολεμικών συγκρούσεων. Αγωνίζεται μαζί με κινήματα ειρήνης γειτονικών χωρών ώστε η αντίδραση στις πολυεθνικές εταιρίες να λάβει πολυεθνικό χαρακτήρα. Είναι ανάγκη να φανεί ότι οι άλλοι λαοί δεν είναι αντίπαλοι αλλά αγωνιστές στον ίδιο αγώνα, με κοινούς στόχους και κοινούς αντίπαλους.
Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης απευθύνεται σε όλους τους φορείς, στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων με το σύνθημα «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ», ώστε να υπάρξει μια δημιουργική δραστηριότητα με σκοπό την προώθηση της ιδέας της ειρήνης.
Τα έργα θα εκτεθούν στα τέλη Μαΐου σε ειδική εκδήλωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης.
Ρόδος 19-4-2016
Ο επικεφαλής της επιτροπής
ενάντια στη νέα Νατοϊκή βάση
Σάββας Καραγιάννης»
Η ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, με το Αριθ. Πρωτ.: 5674/ 30- 05 – 2016 έγγραφό της απευθύνθηκε :
Προς:
1. Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου 2. Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου 3. Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ρόδου (μέσω της οικείας Διεύθυνσης) Κοιν.: 1. Προϊστ. Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΠΕ Ν. Αιγαίου 2. Σχολ. Σύμβουλοι Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου 3. Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης |
ΘΕΜΑ: «Εικαστική δράση: Ζωγραφίζω για την ειρήνη».
Το πανανθρώπινο αίτημα για ειρήνη και διασφάλιση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας των λαών είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό διαβάζουμε στα μάτια των προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Αναδεικνύοντας το επιτακτικό αυτό αίτημα ως κίνητρο συνεργασίας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και δημιουργικότητας, με πρωτοβουλία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης, καλούμε όλες τις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης της Ρόδου να συμμετέχουν στην εικαστική δράση «Ζωγραφίζω για την ειρήνη». Η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ωρολόγιου προγράμματος κάθε σχολικής μονάδας, με διάθεση διδακτικών ωρών, εφόσον δεν παρακωλύεται η λειτουργία της και με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί-μέλη της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης καλούνται να ενθαρρύνουν και να συντονίσουν την εικαστική δράση εντός της σχολικής κοινότητας. Οι δημιουργίες των μαθητών θα συγκεντρωθούν στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, στο Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων και θα εκτεθούν σε ειδική εκδήλωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης. Για τον ακριβή τόπο και χρόνο της εκδήλωσης θα αποσταλεί σχετική ενημέρωση. Ως καταληκτική ημερομηνία συγκέντρωσης των έργων των παιδιών ορίζεται η 13η Ιουνίου 2016, ημέρα Δευτέρα Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Βασίλειος Καραγιάννης |
Επισκεφτείτε τη σελίδα της Ροδιακής επιτροπής Ειρήνης - rodepei.gr